توافقات حماس و الفتح و مسأله واگذاری کنترل نوار غزه به دولت خودگردان و الفتح زیر اخبار پر سرو صدا و هیاهوی مبارزه غرب با داعش و تررویسم در منطقه زیاد برجسته نشد. این خبر بعنوان امری که دست یابی به صلح را آسانتر میکند برجسته شده است. ظاهرا با این توافق قرار است محاصره نوار غزه توسط اسرائیل و مصر پایان دهد و راه را برای ۵ بیلیون پوند کمکهای بشر دوستانه غرب جهت بازسازی غزه که بر اثر بمباران ۵۰ روزه توسط اسرائیل با خاک یکسان شده فراهم کند. در مقابل کنترل نوار غزه و بخصوص کنترل مرزهای نوار غزه اسرائیل و مصر به دولت خودگردان سپرده میشوند.
تا جائیکه به کشمکش جریانات فلسطینی برمیگردد قبول واگذاری کنترل نوار غزه از طرف حماس گامی دیگر در پیشروی ناسیونالیسم عرب در مقابل جنبش اسلامی است. ناسیونالیسم عربی که به یمن به قدرت رسیدن سیسی در مصر موقعیت از دست رفته خود را احیا کرد و امکان ایفای نقش تعیین کننده در آتش بس، به نتیجه رسیدن این توافق و تضعیف ارتجاع اسلامی، این رقیب ناسیونالیسم عرب، را پیدا کرد. دست بالا پیدا کردن الفتح در مقابل حماس بدون این ممکن نبود. اینکه این توافق تا چه حد در دنیای واقعی ممکن و ادامه دار خواهد بود، هنوز جای بحث و تردیدهای جدی است. علیرغم همه اینها این توافق و خاتمه دادن به کشمکشی هفت ساله میان حماس و الفتح، امید به بازگشت آرامش و زندگی را در دل ساکنین نوار غزه زنده کرده است.
واگذاری کنترل نوار غزه به دولت خودگردان و الفتح یکی از خواستهای اسرائیل در آتش بس و متوقف کردن کشتار مردم نوار غزه بود. قاعدتاً باید این خلع ید از حماس با استقبال دولت اسرائیل و متحدین غربی اش بویژه آمریکا روبرو میشد، قاعدتاً باید خلع ید کردن از حماس بعنوان یک جریان تروریستی مسئله مذاکره، صلح و حل مسأله فلسطین را تسهیل میکرد. اما دولت فاشیست اسرائیل و محافلی از هیئت حاکمه آمریکا به این درجه از عقب نشینی رضایت نداده و خواهان خلع سلاح کامل حماس اند. لابیست های دولت اسرائیل در سنای آمریکا اعلام کردهاند که تا زمانیکه حماس خلع سلاح نشود با کمکهای "بشردوستانه" امریکا برای بازسازی نوار غزه مخالفت خواهند کرد. بهانه امروز اسرائیل تلاش دیپلماتیک محمود عباس برای پایان دادن به اشغال فلسطین، مذاکرات با هدف پایان دادن به اشغالگری اسرائیل، محکومیت کشتار ۵۰ روزه ارتش اسرائیل در نوار غزه و خواست محکومیت دولت اسرائیل به جرم جنایت علیه بشریت است. سردمداران تروریسم دولتی در اسرائیل و امریکا با بهانههایی چون" تروریسم سیاسی"، "تحریک آمیز و خصمانه بودن" سخنان محمود عباس در سازمان ملل از حالا برای تعرضات بعدی به مردم فلسطین سنگر بندی میکنند.
اگر خلع ید از حماس کمکی به بازگشت آرامشی هرچند موقت به نوار غزه کند اما تا دستیابی به صلح پایدار، به شکستن محاصره اقتصادی مردم در نوار غزه، به پایان دادن به اشغال فلسطین و به رسمیت شناختن دولت مستقل و متساوی الحقوق فلسطین راه سختی در پیش است.
ناتوانی ناسیونالیسم عرب در حل مسئله فلسطین، قرار گرفتن مردم فلسطین در منگنه جدال دولت دست راستی اسرائیل و دولتهای عربی که سنتا مصائب مردم فلسطین و کشتار مردم بیگناه غزه را دستمایه حفظ حاکمیت و موقعیت خود در کشمکشهای منطقه ای کردهاند، کماکان زمینه عروج انواع جریانات ارتجاعی قومی و مذهبی را برای مقابله با دولت اولترا راست اسرائیل فراهم میکند.
حماس خلع ید شد اما هنوز دولت مافوق ارتجاعی اسرائیل که با اتکا به دول غربی و ارتشی تا دندان مسلح و مجامع ارتجاع بینالمللی قلدری میکند دست نخورده باقیمانده است. امروز دولت قومی، نژادپرست و ضد عرب اسرائیل، مانع اصلی صلح در خاورمیانه و حل مسئله فلسطین است.
آذر مدرسی
۲۹ سپتامبر ۲۰۱۴
منتشر شده در حکمتیست هفتگی شماره ۳۴